
L'estàtua de la Llibertat barcelonina
Quan parlem de l’Estàtua de la Llibertat, la nostra ment ens porta immediatament a la que es troba al port de Nova York. Aquesta estàtua es va inaugurar el 28 d’octubre de 1886 amb el nom de La Llibertat il·luminant el món, i va ser un regal que el poble francès va fer als Estats Units per celebrar tant la seva amistat com el centenari de la signatura de la Declaració d’Independència del 1776.
Frederic August Bartholdi, Gustave Eiffel i Richard Hunt van ser els creadors d’aquesta imponent escultura de 46 metres d’alçada, construïda amb un esquelet d’acer i una capa exterior de coure. El coure amb què es va recobrir l’estàtua es va extreure d’una mina de Visnes, a la costa noruega, on hi ha una petita rèplica. Actualment hi ha més d’un centenar de rèpliques de l’Estàtua de la Llibertat repartides arreu del món.
I Barcelona no podia ser menys. La ciutat compta des de fa més de cent anys amb la seva pròpia Estàtua de la Llibertat, amagada dins la primera biblioteca pública, inaugurada l’any 1895 com a darrer desig del filantrop i maçó Rossend Arús i Anderiu.
L’escultura va ser encarregada un any abans expressament per a la Biblioteca Arús i va ser construïda pel reconegut escultor Manuel Fuxà i Leal (autor del Sant Jordi del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona) l’any 1894.
La Biblioteca Pública Arús, situada en ple Passeig de Sant Joan, a prop de la plaça Tetuan i de l’Arc de Triomf, sorprèn per la bellesa de les seves estances, per la cura i l’ordre que impera a cada prestatgeria i pel seu fons bibliogràfic de 74.000 volums. La seva façana és modernista, feta amb ferro forjat i vitralls emplomats de colors. La biblioteca té accés independent des del carrer i una elegant escala de marbre blanc de tres trams, inspirada en el santuari d’Atenea de Grècia. Al final de l’escala hi trobem, donant la benvinguda als visitants, la quarta Estàtua de la Llibertat del món: una rèplica a petita escala de dos metres d’alçada, de bronze i de color fosc. Aquesta rèplica no sosté una torxa amb la mà dreta, sinó que il·lumina l’estança amb una bombeta. A la mà esquerra, l’estàtua duu un llibre amb la inscripció Anima Libertas (la llibertat de l’ànima, en llatí), una clara referència al lloc on es troba: un espai de coneixement i lectura on es dona carta blanca al pensament lliure.